Prof. dr hab. n .med. Jolanta Zalejska-Fiolka
Dietetyk, specjalista w zakresie żywienia w zdrowiu i chorobie.
Informujemy, iż rozszerzony został profil leczenia dietetycznego.
Odpowiednio skomponowana i indywidualnie dobrana dieta jest podstawą profilaktyki i leczenia chorób układu krążenia, w tym serca i naczyń, chorób przewodu pokarmowego, nerek, cukrzycy, hipercholesterolemii, schorzeń hematologicznych, anoreksji i otyłości.
- Wspomaganie dietą w profilaktyce i leczeniu chorób układu krążenia- serca i naczyń.
- Dieta w zaburzeniach metabolicznych: cukrzycy, chorobach związanych z wysokim poziomem kwasu
moczowego, cholesterolu, trójglicerydów. - Dieta w chorobach układu kostno-stawowego: osteoporozie, niedoborze witaminy D3, wapnia, w
chorobie zwyrodnieniowo-zniekształcającej stawów. - Dieta w schorzeniach wątroby i trzustki.
- Dietoterapia chorób przewodu pokarmowego, w tym choroby refluksowej, choroby wrzodowej
żołądka, chorób jelit: wrzodziejącego zapalenia jelit, choroby Leśniowskiego-Crohna, zespołu jelita
drażliwego, zespołów złego wchłaniania. - Dietetyczne wspomaganie leczenia chorób nowotworowych.
- Dieta w zaburzeniach odżywiania.
- Dieta w chorobach hematologicznych.
- Dieta w zaburzeniach elektrolitowych: niedoborze lub nadmiarze sodu/potasu/wapnia/żelaza/magnezu.
- Dietetyczne wspomaganie leczenia chorób nerek: kamicy nerek, przewlekłej choroby nerek.
- Leczenie dietetyczne chorób układu nerwowego.
- Dieta w chorobach endokrynologicznych: niedoczynności i nadczynności tarczycy, przytarczyc,
chorobach kory nadnerczy , menopauzy i zaburzeniach miesiączkowania. - Dieta w zaburzeniach odporności.
Kierownik Katedry i Zakładu Biochemii Śląskiego Uniwersytetu Medycznego w Katowicach
Ul. Jordana 19, 41-808 Zabrze