Prof. dr hab. n .med. Jolanta Zalejska-Fiolka
Dietetyk, specjalista w zakresie żywienia w zdrowiu i chorobie.

Informujemy, iż rozszerzony został profil leczenia dietetycznego.

Odpowiednio skomponowana i indywidualnie dobrana dieta jest podstawą profilaktyki i leczenia chorób układu krążenia, w tym serca i naczyń, chorób przewodu pokarmowego, nerek, cukrzycy, hipercholesterolemii, schorzeń hematologicznych, anoreksji i otyłości.

  • Wspomaganie dietą w profilaktyce i leczeniu chorób układu krążenia- serca i naczyń.
  • Dieta w zaburzeniach metabolicznych: cukrzycy, chorobach związanych z wysokim poziomem kwasu
    moczowego, cholesterolu, trójglicerydów.
  • Dieta w chorobach układu kostno-stawowego: osteoporozie, niedoborze witaminy D3, wapnia, w
    chorobie zwyrodnieniowo-zniekształcającej stawów.
  • Dieta w schorzeniach wątroby i trzustki.
  • Dietoterapia chorób przewodu pokarmowego, w tym choroby refluksowej, choroby wrzodowej
    żołądka, chorób jelit: wrzodziejącego zapalenia jelit, choroby Leśniowskiego-Crohna, zespołu jelita
    drażliwego, zespołów złego wchłaniania.
  • Dietetyczne wspomaganie leczenia chorób nowotworowych.
  • Dieta w zaburzeniach odżywiania.
  • Dieta w chorobach hematologicznych.
  • Dieta w zaburzeniach elektrolitowych: niedoborze lub nadmiarze sodu/potasu/wapnia/żelaza/magnezu.
  • Dietetyczne wspomaganie leczenia chorób nerek: kamicy nerek, przewlekłej choroby nerek.
  • Leczenie dietetyczne chorób układu nerwowego.
  • Dieta w chorobach endokrynologicznych: niedoczynności i nadczynności tarczycy, przytarczyc,
    chorobach kory nadnerczy , menopauzy i zaburzeniach miesiączkowania.
  • Dieta w zaburzeniach odporności.
 
Kierownik Katedry i Zakładu Biochemii Śląskiego Uniwersytetu Medycznego w Katowicach

Ul. Jordana 19, 41-808 Zabrze